Maa ilmasta -yhtye julkaisi singlen. Haastattelussa Benjami Koskinen.

with Ei kommentteja

Maa ilmasta julkaisi juuri 9. päivä esikoissinglensä Betoniviidakko. Artikkelikuvana olevan kannen on taiteillut Iisa Pappi. Tieteiskuvitelmien tunnelmissa liikkuva raita herätti Olevinaan-poppoon kiinnostuksen. Tässä blogimme Musasedän haastattelu bändin kapteenin Benjami Koskisen kanssa.

——  ——  ——

Kuinka pitkään ootte soittanu yhdessä ennen nyt julkaistua sinkkua?

Yhteistä soittotaustaa ja historiaa löytyy monien vuosien ajalta. Tämä kokoonpano laitettiin pystyyn 2020 keväällä. Silloin synty ajatus levystä.

Ootteko itseoppineita muusikkoina vai onko kouluja käyty aiheesta?

Kaikki bändin jäsenet opiskelevat musiikkia. Osa on Sibelius akatamiassa ja osa Metropolian ammattikorkeakoulusta. Ammattimuusikoita jokainen! Kouluja on käyty sekä opittu myös elävästä elämästä.

Onko instrumentaalimusiikki ollu tietoinen valinta vai jonkun sortin ajautuminen?

Minulle instrumentaalimusiikki on melko luonteva valinta. Usein en kuuntele biiseissä sanoja vaan soundia, fiilistä ja tunnelmia. Tämän bändin vastapainoksi rustaan myös joskus omia lauluja akustisen kitaran kanssa.

Mitenkäs toi biisien syntyprosessi? Porukalla vai tuoko joku biisit reenikselle?

Tulevan ISO YÖ -albumin sävellyksistä vastaan minä. Sovitukset ovat koko bändin käsialaa ja kukin on saanut laittaa omaa kädenjälkeä kokonaisuuteen. Varsinkin livenä on myös vapaampaa jamittelua biisien raameissa.

Mitenkäs teillä eri tyyppien soitinvalinnat on syntyny? Tuliko tappelua, että kuka on kannujen takana ja kuka saa pitää jalkaa monitorilla?

Ei tullut tappelua! Valinta oli luonteva. Jussia lukuunottamatta kaikki bändin jäsenet soittaa pääsoitintaan. Kaikilta luonnistuu kuitenkin myös useammat eri soittimet. Esimerkiksi ISO YÖ -albumilla Jussi Launonen on soittanut jousisoittimet sekä myös bassot.

Haluatko kertoa vähän Jyväskylän ja Helsingin musiikilllisesta ilmapiiristä, onko eroavaisuuksia? (toki korona vaikuttanu varmaan…), mutta mikä tunne moisesta..

Jyväskylässä on tiivis musiikillinen yhteisö. Jyväskylä on kompakti ja kaikki tuntee toisensa. Myös Helsingissä on hieno meininki ja ilmapiiri. Helsingissä asiat ovat minun kokemukseni mukaan hieman enemmän levällään koska isompi kaupunki.

Koskas se pitkäsoitto on tulossa ulos? onko jo päivä lyöty lukkoon?

Mikäli kaikki menee sovitusti niin ISO YÖ -pitkäsoitto julkaistaan 7.5.2021. C-kasetit joskus myös niihin aikoihin.

Kun teet biisejä joihin tulee tekstejä, niin millä kielellä?

kuva: Lumi Hartikainen

Jos teen itse tekstillisiä biisejä niin teen ne suomeksi. Se on täysin eri projekti eikä liity Maa ilmasta -bändiin tosin mitenkään. Suomen kieli on minulle luontevaa. Myös Maa ilmasta -bändin  musiikki on ns. suomenkielistä instrumentaalimusiikkia. Mutta tosiaan, ne on mun kaksi eri projektia. Maa ilmasta on instrumusaa!

Mikä on ollu ikimuistoisin keikka kokemus, tähän mennessä?

Tällä kokoonpanolla emme ole vielä kerenneet keikkailla koronan takia. Minulle ikimuistoinen keikkakokemus on ollut Jyväskylän Yläkaupungin yö 2019 koska siellä oli paljon ystäviä paikalla ja lämmin henki. Yläkaupungin yö on minun lempifestari!

Entäs sitten mitä referenssi- tai innoittajayhtyeitä voisit nimetä? Onko niiden joukossa joitain instrumentaalibändejä?

Minulle tärkeä bändi on Pink Floyd.

Entäs sitten elokuvia tai kirjallisuutta joka vaikuttaa muusiikkiinne? Itse ainakin näkisin kuulisin tuon single biisin hyvin jossakin leffassa…

Minulle on tärkeää visuaaliset mielikuvat ja tunnelmat biiseissä. Betoniviidakko biisiä tehdessä vitsailtiin paljon eri elokuvareferensseistä. Blade Runner -elokuvan maailma toimi innoittajana Betoniviidakko-biisiä tehdessä.

Mitenkä muuten yhteistyö Luova Recordsin kanssa alkoi?

Luova Recordsin kanssa yhteistyö alkoi minun yhteydenotosta. Vanhana jyväskyläläisenä levymerkki oli tuttu entuudestaan mulle ja uskoin, että Maa ilmasta -bändin materiaali sopisi heidän julkaistavaksi.

Millainen tuleva albumi on?

ISO YÖ -albumi on hieman päälle puolituntia kestoltaan. Se on tehty yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa kappaleet ovat nidottu toisiinsa saumattomilla siirtymillä. Levy on vähänninkuin ”matka”, joka alkaa rauhallisemmasta ja kehittyy loppua kohti isommaksi. Levyllä on tyylillisesti myös erilaisia kappaleita!

 

Maa ilmasta on:

Benjami Koskinen – kitara

Aapo Lankinen – rummut

Aapo Nieminen – kitara

Jussi Launonen – basso/viulu

 

https://www.instagram.com/maailmasta/

https://www.facebook.com/maailmasta.yhtye