Tiedät varmaan, kun välillä tulee sellanen fiilis, että kaikki abstrakti tuntuu hyvältä ja muu tuntuu valjulta ja tunnetasolla lähinnä abstraktilta? Se tunne, kun vivahteetkin sitä, mitä kutsutaan popiksi, saa aikaan vastareaktion ja puistattavan kauhun emotionaalisesta tyhjyydestä ja tylsyydestä. Mulla oli sellanen fiilis tossa hiljattain.
Onneks siihenkin löytyy lääke levyhyllystä: Daphne Oram. On tietenkin lukuisia muitakin vaihtoehtoja, mutta Oram on sekä musiikillisesti ihanan abstraktia että historiallisesti niin mielenkiintosta, että kuulija kokee väkisinkin olevansa musiikkiarkeologi.
Alotetaan historialla. Oram alotti uransa BBC:n studiossa äänipuolella 40-luvulla. Saatuaan lisää vastuuta Oram teki puhtaasti elektronista musiikkia käyttäen lähinnä oskillaattoreita ja omatekosia filttereitä. Menestyksellisesti hommansa hoidettuaan ja valitettuaan työnantajalleen, sai Oram Desmond Briscoe-kollegoineen BBC:n budjetoimaan rahaa BBC Radiophonic Workshopin perustamiseen. Eipä aikaakaan kun Oram kyllästy BBC:n taiteellista vapautta rajottavaan asenteeseen ja vähäiseen kiinnostukseen uusista ihmeellisistä elektronisista äänistä. Niinpä vuonna -59 Daphne Oram irtisanoutu ja perusti oman lafkansa nimeltä Oramics Studios for Electronic Composition. Oramics machine, eli oramiikkalaite, oli ensimmäinen naisen suunnittelema ja rakentama elektroninen instrumentti maailmankaikkeutemme historiassa. Laite muunsi 35-milliselle filmille piirrettyjä muotoja ja käyriä ääneks. Sillä lailla.
Itse musiikkiin: tältä tupla-cd-kokoelmalta Oramin arkistoista kaivettuja nauhoja löytyy kaikennäköstä musiikkia: nähtävästi Stanley Kubrickin Space Odysseyhyn tarkotettua materiaalia, ilmeisesti kokonaisen musikaalin ja monia pätkiä näytösluontosia raitoja. Tarjolla on siis nykykorvalle aikas abstraktin kuulosta kilinää ja piipitystä, joka on tosiasiassa (sen lisäks, että kuulostaa sairaan hyvältä) historiallisesti arvokkaampaa kun koko kuluvan vuosikymmenen musiikki yhteensä.
Kangaspuissa:
Daphne Oram – oramiikka
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.