Primus – Pork Soda (1993)

with Ei kommentteja

Ihmiskunta on historiansa alusta asti halunnu lätkiä kaikelle musiikille nimilaput, että sitä ois helpompi myydä jonkun noin kymmenestä nimikkeestä alla. Niin kauan kun tää tendenssi on eläny, on ihmiskunta kulloisenkin hallitsijansa johdolla taistellu tuloksetta saman ongelman kanssa: mitä musiikkia on Primus?

Progeks Primus on kuitenkin liian suoraviivasta ja monesti noudattaa biiseissään jopa perinteisiä biisirakenteita. Koska basisti Les Claypool släppää enemmän kun Flea ja Larry Graham yhteensä, on muodostunu tavaks nimittää Primuksen musiikkia jollain funk-etulitteellä. Seuraava nimike on yleensä trash tai metal, koska bändi soundaa kuitenkin aika raskaalta ja tempo on monesti vähintään kohtalainen. Luonnollisesti erinäköset alternative-nimittäjät on myös määrittäny bändiä. Ja joskus on puhuttu kokeellisestakin, joskin vähän hatarin perustein.pork-soda-salty-beast

Mitä sitten oikeesti tulee kaiuttimista kun kuuntelet Primuksen Pork Soda-lättyä? Basisti-laulaja(useemmin kuulostaa enemmän selostajalta) Les Claypool on käyttäny konkkaronkan musiikista nimitystä psykedeelinen polka, ja se vastannee parhaiten yleissaundia. Claypoolin basso soi kuvioissa, joita tavallisesti kuolevaiset ei lähde edes kokeilemaan, samaan aikaan kun mies höpöttää kummallisia tarinoitaan, kitaristi Larry ”Ler” LaLonde täyttää tyhjempiä välejä tai tukkii vähemmän tyhjiä atonaalisilla soolopurkauksilla ja bändin ainoota vaihtuvaa pestiä eli rumpalin osaa tulkitsee tasasen varmasti Tim ”Herb” Alexander. Primuksen musiikissa pysyy kokoajan mukana se nimeämätön elementti, joka saa polvet notkahtelemaan ja pään nyökyttelemään. Pork Soda eroaa kahdesta Primuksen ekasta levystä lievällä psykedeelisyydellään ja sillä, että synkkyysmittaria on käännetty yks aste kohti kaakkoo, niin musiikissa kun sanotuksissakin.

Mainittavimpiin tapauksiin kuuluu tietenkin My Name is Mud, Welcome to This World, verratain synkkä kertomus kaverista nimeltä Bob ja levyn ainoo varsinainen jamittelu Hamburger Train. Mitä sitten teetkin, älä unohda muistaa kuunnella vähän Primusta. Puoli kiloa päivässä.

 

Elossa vuonna 2016:
Les Claypool – vox, basso, mandoliini, läskibasso
Larry LaLonde – kitara, banjo
Tim Alexander – rummut, marimba, pyörän kello