Shuggie Otis – Inspiration Information (1974)

with Ei kommentteja

Nyt siirrymme aurinkoisen ja lämpimän iltapäivän tunnelmiin. Siesta-ajan viimeinen kolmannes leijuu pikkuhiljaa ohi. Aurinkovarjo, kaktus, leuto merituuli, tuoli terassin varjossa, valkoiset talot, harhailevat ajatukset, joissa ei oikeestaan tapahdu mitään… mitä näitä nyt on. Fiilis siis asetettu.

Shuggie Otis oli seitsemäntoista kun julkas ekan levynsä. Ei huono julkasu, mutta lämmittelyähän se silti oli, ja isä, R&B-vaikuttaja Johnny Otis, vaikutti vahvana taustapiruna. Toinen levy vuotta vanhempana oli jo kypsempi tuotos ja sisälsi mm. yhen psykedelisen soulhelmen ja pari pitkähköö jamittelua, jossa multi-instrumentalisti-Shuggie soitteli menemään.

Inspiration Information on Shuggie Otiksen kolmas levy. Levyn julkasuhetkenä Shuggie oli jo vanha tekijä ja ikääkin oli kertyny 20 vuotta. Levyn biisit soljuu äärimmäisen letkeesti eteenpäin, mutta sisältää mausteisia väliosioita, jotka ui sekaan vaan kadotakseen taas syvyyksiin. Äänimaailma on ympäripyöreesti psykedeelistä soulia, joskin itelleni monesti näyttäytyy lähinnä psykedeelisenä soulambienttina tai proto-acidjazzina. Shuggie on vihdoin päässy ite myös vastaamaan tuotantopuolesta ja se kuuluu soundissa selkeenä utusuutena ja aiempien levyjen rockfiiliksen puutteena. Shuggie on myös tähän mennessä saanu ilmeisesti soitella ihan tarpeeks pitkiä sooloja, että ei kokenu enää niille tarvetta, vaan keskitty kokonaisuuteen. Niinpä levy virtaa jokseenkin huomaamatta yhtenä kokonaisuutena. Alkuun päästään utusella groovella, jota seuraa suoranainen tunnelmavalaistusmusiikkitekele joka himmailee minkä kerkee. Kuulijalle on selvää, että käytössä on ollu varsin moniraitanen mikseri, nimittäin siellä täällä välähtelee millon kellopeli, millon funkbasso, millon jouset, millon urut, mutta ei mikään jäädäkseen. Tämän jälkeen vaihdetta laitetaan yhden isommalle ja jossain taustalla välähtää diskopallo. Neljäs raita Aht Uh Mi Hed näyttelee levyn popbiisin osaa. Jouset ja poikkihuilu hoitaa yhden psykedeliaväliosan, minkä jälkeen takataskusta repästään loppuun extragroovee. Levy leijuu rauhakseltaan lukuisissa väreissä kiemurrellen ja viimenen biisi Not Available on tiukinta tarjottavaa pysähdellen oudohkosti ottamaan vauhtia verkkaiseen laukkaansa.

Inspiration Informationin jälkeen Shuggie jäi eläkkeelle, ikäloppu kun oli. Tai ainakin piti todella matalaa profiilia soitellen vaan sessiomusiikkona isänsä järkkäämissä jutuissa. Kunnes 2013 Otis täräytti neljännen levynsä. No oli ainakin aikaa miettiä mitä haluu soittaa.

 

Jokseenkin yksin puistonpenkillä:

Shuggie Otis – vox, kitara, basso, rummut, urut, piano, vibrafoni, perkussiot, rumpukoneet
Jack Kelso – saxofonit, poikkihuilumies
Jeff Martinez – käyrätorvi
Carol Robbins – harppu
Doug Wintz, Jim Prindle – vetopasuuna
Curt Sletten, Ron Robbins – trumpetti
Barbara Porter, Brian Asher, D. Jones, J. Parker, Louis Rosen, Marcia Zeavin, N. Roth, Steve Boone, T. Ziegler – jouset