Francis North x Ghosts on TV – Entropy levyarvostelu & haastattelu

with Ei kommentteja

Viime perjantaina, joka oli siis 22.4.22 ja voisi vaikka sisältää jonkun numerologisen taka-ajatuksen, julkaistiin Suomessa taas kerran uutta musiikkia. Onneksi. Nyt saatiin nauttia Entropy-levystä, jolla kohtaavat runoilija Francis North ja postrokkarit Ghosts on TV. Entropy on oikeestaan runokirja, jonka Francis North teki yhteistyössä kuvataiteilija Anna Blomin kanssa, ja Helsingin Kapsäkissä pidetyissä julkkareissa viime vuonna North luki koko teoksensa Ghosts on TV:n säestyksellä. Muun muassa sävellysprosessista ja onnistumisprosentista taiteilijat kertoo tuonnempana.

Postrock ja sen sukulaisgenret on aina vaarassa kaatua vaan taustamusiikiksi. Entäs kun se vielä säestää runoutta? Siinä onkin yksi Entropyn parhaista puolista: Northin runonlausunnan ja Ghosts on TV:n väkevä symbioosi. Kumpikaan ei oikein varasta showta, enkä tiedä kumman ehdoilla mennään, niin saumattomasti ne kulkee käsi kädessä. Oli sitten nousu tai lasku, totaalinen pysähdys tai toisen tekijän hetkellinen kuvasta katoaminen, se kaikki tapahtuu täydessä yhteisymmärryksessä. Puhuttua sanaa on kyllä hyödynnetty musiikissa, mutta musiikin ja puhutun sanan todelllinen liitto on aivan liian harvinaista.

Heti kun spektaakkeli alkaa Francis Northin runolla ja kiirettömällä utuilulla, olen jokseenkin varma, että tekele tulee toimimaan allekirjoittaneelle vähintään hyvin. Ghosts on TV tukee hienosti Northin luentaa revittelemättä tarpeettomasti, vaikka pystyy siihenkin tarvittaessa oikein mallikkaasti. Jos postrock tarkottaa sinulle lähinnä eksymistä loputtomiin instrumentaalimaalailuihin, niin sitäkään ei pääse tapahtumaan, kun runous rytmittää musiikkia ja pysyy vieläpä aika täydellisessä 40 minuutin kestossa. Joku voisi hehkuttaa, että kaikki postrockin parhaat puolet ilman huonoja, vaikkakaan minä en ole se joka niin tekee.

Francis North hoitaa runonlausuntansa just sopivalla teatraalisuudella ja maltilla. Jokunen leijuntahetki saa tuekseen vaimeeta ujellusta, josta en tosin osaa sanoa tuleeko se Franciksesta vai bändistä. Kiihkeemmät hetket taas, kuten vaikka biiseissä The Curtain tai Tomorrow, pieksee Northin välillä tekstinsä kanssa semmoseen vauhtiin, että syntyvä sanasyöksy yhdistettynä kevyen psykedeeliseen taustavyöryttelyyn muistuttaa etäisesti jopa jenkkilafka Anticonin häröräppejä. Kunnes Francis North taas rauhottaa tahdin tai Ghosts on TV heittää stopin kehiin ja pakottaa tarkistamaan mikä raita oli soimassa, jotta voi taas palata tähän verrattain kilttiin, mutta väkevätunnelmaiseen vuoristorataan. The Wave päättää levyn tyytyväisen olosena ja hieman haikeena päättymisestään. Kuuntelija tuntee samoin.

Sitten vielä haastatteluosio, johon onnistuttiin saamaan kommenttia niin bändiltä kun runoilijaltakin.

Kuinka kauan Ghosts on TV on ollu olemassa ja mistä keksitte moisen nimen? 

Ghosts on TV:

Ghosts on TV on ollut olemassa itse asiassa jo vuodesta 2013, kun tapasimme 16-vuotiaina Sibelius-lukion ensimmäisellä vuosikurssilla. Perustimme bändin käytännössä saman tien tutustuttuamme. Hajosimme myös heti muutaman kuukauden jälkeen, mutta teimme comebackin keväällä 2014. Tuo comeback on yhä käynnissä. 
 
Nimi on napattu Radioheadin Hail To The Thief -aikakauden julisteesta.
 

Lähittekö musiikissanne jonkun tietyn artistin viitottamalle tielle vai halusitteko vaan kattoo mitä tapahtuu?

Ghosts on TV: Alkuaikoina meillä oli toki selkeitä vaikutteita, joiden mukaan teimme musiikkia. Vuosien myötä nämä vaikutteet ovat sekoittuneet uusiin ja oma tyyli on syntynyt juurikin tuolla ”katsotaan mitä tapahtuu” -periaatteella. Debyyttialbumimme ja nyt julkaistu ENTROPY ovat tästä toimintatavasta hyviä esimerkkejä.

Miten päädyitte yhteistyöhön Francis Northin kanssa? Onko tekstillä teille jotain henkilökohtasta merkitystä?

Ghosts on TV: Ensimmäisen kerran taisimme tavata Franciksen 2019 Tampereen Ylioppilasteatterissa Yökylä-festivaaleilla. Francis ajoi loistavat valot tällä keikalla meille, kuten myös saman vuoden Observatoriofestivaaleilla. Kun suunnittelimme pandemian jälkeistä Ghosts on TV:n live-ilmettä yhdessä, niin Francis kertoi meille ENTROPY-projektistaan. Homma konkretisoitui saman vuoden (2021) syksyllä. Pidimme kolmet treenit ennen keikkaa, joissa kaikki materiaali sävellettiin.
 
Francis North: Näin Ghosts on TV:n ensimmäisen kerran vuosia sitten Turun Bar Ö:ssä, ja rakastuin yhtyeen kokonaisvaltaiseen livemaailmaan ihan katsojana. Sen jälkeen GoTV:n kanssa on tehty tosiaan yhteistyötä  niin tuotannon, tekniikan kuin festareidenkin merkeissä. Jossain mielessä ajatus yhdessä esiintymisestä on syntynyt (ainakin mun päässä) jo aikaa sitten sellaisena ”oispa kivaa joskus” -juttuna. Kun aloin harkitsemaan musiikkia tukemaan kirjan tekstiä, yhtye tuli luonnolisesti mieleen.  Tässä projektissa erityinen etu oli se, että Ghostit ovat soittaneet yhdessä jo pitkään – meidän aikataulu oli aika nopea tän esityksen kasaan saamisessa, ja oli ihanaa päästä suoraan sävellystyöhön. 
 
Tekstiä olen kirjoittanut jo ennen kuin tiesin että siitä tulee mitään sen enempää. Ajatus kirjoittaa yksi pidempi, kertova narratiivinen runo mytologisesta formaatista inspiroituneena, on ollut sellainen kutitteleva haave. Kun ystäväni, kuvataiteilija Anna Blom, lähestyi mua ehdotuksella yhteisteoksesta, ajattelin että nyt voisi olla hyvä hetki. Tekstillä on mulle miljoona merkitystä, kuten myös tällä koko projektilla ja ihmisillä jotka siinä on ollut mukana. 
 

Miten Entropyn sävellys synty? Kuinka suuri osa on improvisaatiota? Olitteko tyytyväisiä lopputulokseen?

Ghosts on TVENTROPY:n sävellys syntyi suurin piirtein niin, että Francis kuvaili meille kussakin luvussa tapahtuvia asioita sekä tunnetiloja, joista lähdimme ammentamaan Ghosts on TV-musiikkia ”on the spot” niin sanotusti. Etenkin biisien dynamiikassa Franciksella oli iso rooli. Treeniksellä yhdessä jamiteltua improvisaatiota on paljonkin, mutta biisien rakenteet toki muotoutuivat kolmen sävellyspäivän aikana paikoilleen. Lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä!
 
Francis North: GoTV voi puhua sävellystyön yksityiskohdista varmasti enemmän – palloteltiin erilaisia melodioita ja soundeja ja kun joku tuntui oikealta lukittiin se paikalleen. Suhteellisen suuniteltu lopullinen versio päätyi olemaan, kirjassa on kuitenkin melko selkeä rakenne. En voisi olla tyytyväisempi tähän lopputulokseen. Livesoundi tuntuu, mutta levy kuulostaa silti tosi laadukkaalta, siitä kiitokset Kaisla Kalolle ja Toni Edvin Puttoselle. Intensiteetti vaikuttaa ja teos tuntuu kokonaisuudelta! Ghosts on TV:n kanssa yhteistyö on tuntunut hyvin luonnolliselta ja toivottavasti sitä tulee lisää myös tulevaisuudessa.
 

Mikä on bändin seuraava projekti?

Ghosts on TV: Äänitimme maaliskuussa toisen studioalbumimme, joka on tällä hetkellä miksausvaiheessa. Tälle vuodelle on myös vielä hyvä läjä keikkoja luvassa, ensimmäisenä kaksi toistaiseksi viimeistä Francis North x Ghosts on TV -yhteiskeikkaa. Helsingissä 29.4. ja Turussa 14.5.

Pukkaako kesälle keikkaa?

Ghosts on TV: Kesällä Ghosts on TV:n voi nähdä ainakin Makamik-Festeillä ja levy-yhtiömme Solitin omilla festeillä!

Ghosts on TV internetin ihmeellisessä maailmassa ainakin täällä:

https://www.facebook.com/vtnostsohg/?ref=page_internal

https://www.instagram.com/ghostsontvofficial/