Fantômas – Suspended Animation (2005)

with Ei kommentteja

Huhtikuu! Aloitamme siis huhtikuu-teemalevyllä, jonka kuuntelu joka huhtikuu kuuluu yleissivistykseen. Suspended Animation on yhdistelmä lasten piirrettyjen musiikkimaailmaa, eriskummallista sämpläystä, extrememetallia, progerytmejä, vokaalipyrotekniikkaa ja häröjazzelementtejä. Eikä mikään ihme, kun huomioidaan osanottajat: Mike Patton, kaikista musiikkimaailman satakielistä se tuhatkielisin, Buzz Osbourne, Melvins-jyrä, joka pitäis tuntee sludgemetallin kummisetänä, Trevor Dunn, joka on sittemmin jazziin kovasti kallelleen kupsahtanu joka paikan tehobasisti ja Slayerissäkin rumpuja tärvelly Dave Lombardo. Itse projekti, Fantômas, on nimetty ekaa maailmansotaa edeltävältä ajalta olevan ranskalaisen monikasvoisen kuvitteellisen mestaririkollisen mukaan (jos satut tietämään kyseisen tapauksen, niin oot varmaan törmänny siihen 60-luvun leffaversiossa).

Ohjeet Suspended Animationin kuunteluun: levy toimii kätevästi sellaisena joulukalenteri-tyyppisenä kuunteluna; aloita joka päivä huhtikuussa vastaavalla raidalla levyltä. Luukku per päivä eli raita per päivä. Ensimmäinen raita ekana päivänä, toinen tokana, niin edelleen. Tänään kolmas. Pari ekaa voi kuunnella samaan putkeen, että pääsee kärryille. Tää vie keskimäärin vajaan puolitoista minuuttia päivässä, mutta yllätys on joka päivä taattu. Rehellisyyden nimissä Suspended Animation toimii myös albumina, jos kaipaa ämpärillistä jotain joulumaata uskomattomampaa. Kappaleista monet on rakennettu lähdemateriaalin eli sämplejen pohjalta pommeiksi hattaraa, maamiinoja ja kerrostalonpurkua tai ne on kolmetoista kahdeksan-ja-puoles-osaa rytmissä soitettua polkkaa, jota on väritetty lauantaiaamun piirretyillä. Jos kuitenkin haluat välttämättä maistiaisiraitoja niin kokeile vaikka näitä: 04/08/05 Friday, 04/10/05 Sunday, 04/12/05 Tuesday, 04/21/05 ThursdayLivenä näyttää myös hauskalta.

Suspended Animationin deluxeversio sisältää kalenterin huhtikuulle  (2005) Yoshitomo Naran kuvituksella: joka sivussa on pieni reikä, jotta kalenterin voi laittaa naulan varassa seinälle. Sen lisäks joka sivulla on kummallinen piirros ja mainittu vähintään yhtä kummallisia juhlapäiviä ympäri maailman: 3. huhtikuuta on Don’t Go to Work Unless It’s Fun Day Jenkeissä, 4.huhtikuuta on A Drop of Water Is a Grain of Gold Day Turkmenistanissa, 17. huhtikuuta on ”Blah Blah Blah” Day Jenkeissä, 26. huhtikuuta on Flower Parade Hollannissa ja niin edelleen.

Fantômasin jokainen levy on yhtenäinen teemalevy: eka levy on soundiltaan lähinnä Suspended Animationia ja perustuu Pattonin äänikummastuksiin ja niistä johdettuihin bänditykityksiin. Toinen on coverilevy kauhuleffojen soundtrackeistä/tunnareista/whatnot, kolmannen levyn teema on leikkaukset ilman nukutusta, ja sisältää kokonaista yhden 74-minuuttisen ekskursion aiheeseen, joskin vahvasti ambienthenkisenä. Neljäs levy sitten onkin jo Suspended Animation, jonka jälkeen bändin kaikki jäsenet on tehneet noin miljoona asiaa, mutta ei yhdessä.

Walt Disney:
Mike Patton – vox, kiippari
Dave Lombardo – rummut
Buzz Osborne – kitara
Trevor Dunn – basso