Kuha. – Tieteen puolesta – fiktiota vastaan (2007)

with Ei kommentteja

Kuha (Sander lucioperca, syn. Stizostedion lucioperca) on ahvenkalojen lahkoon kuuluva euraasialainen makeiden ja murtovesien petokala. Se on ahventen heimoin kookkain laji. Se siis näyttää venytetyltä ahvenelta. 1900-luvun alkupuolella metsäojitus aiheutti vesistöjen happamoitumista, minkä seurauksena kuhasta tuli sisävesissä jokseenkin harvinainen.

Kuha. sen sijaan on suomalainen rockbändi. ”Rock”, koska soittimisto on perus kitara-basso-rummut-koskettimet-ei-merkittävän-hyvä-laulaja. Välillä tykätään myös käyttää määrettä ’proge’ bändin yhteydessä, sen verran kun on lennokasta meno. Livenä bändi kuulemma on jotain erityisen selittämätöntä, mutta sitä en valitettavasti voi tarjoilla. Bändin kotisivujen foorumilla viimesimmät merkinnät näyttäs olevan vuodelta 2010, joten ikävän hiljaselta näyttää.

Mutta Kuha. täyttää maailmankaikkeudessa tietyn paikan, joka matemaattis-filosofisesti vääjämättä ois täyttyny jollain, ja jota ilman me oltas jo varmaankin mustassa aukossa. Bändi lähestyy musiikkia todella tieteelliseltä kannalta. Ei siis väliä, onko kyseessä luonnontieteet vai pseudotieteet. Tieteen puolesta – fiktiota vastaan jäi siis näillä näkymin bändin vikaks levyks. Jos olet käyttänyt lapsuutesi lukien tietokirjoja (tunnustan), niin Kuha.n kyseinen levy on loistotapaus jopa kuuntelematta. Koko pakkaus on enemmän tietokirja kun varsinainen levy. Tietenkin kaikki mainittu liittyy biiseihin, mutta aiheet on käsitelty selkeesti ja kunniotettavalla antaumuksella. Kansivihkosesta voit siis lukea mm. korvan rakenteesta, flogiston-teoriasta, neuvostoliittolaisista salaisista tiedekaupungeista ja intervalleista. Sanoituspuolella kohtaat jotain ainutlaatuista. Hyvällä vai huonolla tavalla – riippuu kuulijan tiukkapipoisuus-reaaliabsurdismi-akselista. Fiktiota Vastaan I lyriikoissa luetellaan seuraavia asioita: Saksan kielen prepositioita, Suomen vaarallisimpia männyn neulastuholaisia, suomen kielen rinnastuskonjunktioita, nykyaikaisen viisiottelun lajit ja kuuloluut. Toisaalla opetellaan tuntemaan sieniä ja vaikkapa valmistaudutaan kiitospuheeseen Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian palkintotilaisuudessa.

Ei hyvänen aika mitä tavaraa.

Jo pari päivää katiskassa:
Juha Kuha – laulu
Jeesus Vipunen – kitara, taustalaulu
Moukari Mononen – rummut
Radio Bronson – koskettimet
Bon Fotoni – basso, taustalaulu