The Residents – Fingerprince (1977)

with Ei kommentteja

The Residents ilmottaa, että tekeillä on uus albumi. Se tulee olemaan yhden laskutavan mukaan 66. studio-LP. Näistä ensimmäinen ilmesty -74. Väliin mahtuu myös noin 76 livelevyä.

The Residents on muutenkin niinku mikä tahansa itteensä arvostava bändi: alusta asti on pidetty visusti salassa ketä heiluu jättimäisten silmämuna- ja pääkallo- ja millon minkäkin-naamareitten takana. Oikeestaan The Residents on enemmän multimediaprojekti kun bändi: kyseinen konkkaronkka alotti 70-luvun alussa tekemään leffaprojektia, joka jäi kesken, mutta sen jälkeen ollaan oltu koko ajan kokeilemassa uusimmalla teknologialla videomateriaalin tuottamista, 90-luvulla julkastiin CD-ROMeja, että saatiin koko multimediakenttä valjastettua sähläykseen ja yhtye teki myös ainakin yhen videopelin välissä. ’Videopeli’ muuten kuulostaa siltä, että mun eläkeikä lähenee kovaa vauhtia…

Fingerprince soundaa vähän kaksjakoselta, niinku koko The Residents yleensäkin. Osa raidoista muistuttaa ihan oikeita biisejä, enteillen näin seuraavana vuonna julkastua tupla-ep:tä, osa taas on lähempänä ambient-henkistä parin vuoden päästä ilmestynyttä Eskimoo, joka kertoo vähemmän ku enemmän totuudenmukasesti eskimoista. Joka tapauksessa äänimaailma on hyvin lähellä apokalyptistä sirkusmusiikkia ja laulaja on kaikesta päätellen ongittu kauan sitten kadonneesta lasten kauhumusikaalista. Mitä todennäkösimmin levyn raidoista 99% ois sirkusmusiikkistandardeja, ellei ne päätyis pelottamaan yleisöö pois.

Fingerprincen merkittävin sävellys on se lyhyt melodianpätkä, jota Six Things to a Cycle toistaa vaivaiset 17 minuuttia lukuisina eri muunnelmina (teos on kuulemma baletti). Matkalle mahtuu linnunlaulua, kummallisia hälyääniä, lähes a cappellaa ja ties mitä. On myös mahdollista, että bändi vaan vapautti esikoululaisryhmän studion perkussiovarastoon ja jätti nauhotuksen päälle. Samainen joukko laulanee eläkepäivinään teoksen loppuosan kuoro-osuudet.

CD-versio sisältää myös alkuperäseltä LP:ltä löytymättömiä biisejä, jotka julkaistiin alunperin -79 EP:llä nimeltä Babyfingers, kuten hämmentävän 8-minuuttisen kertomuksen Walter Westinghouse, jonka kohdalla on vaikee sanoo, että tuleeko äänet oman pään sisältä vai sen ulkopuolelta.

Tipotien pysäkillä:
The Residents – kaikki paitsi kaikki muu
Snakefinger – kitara, laulu
D. Jackovich – perkussiot
A. Dekbar – viulu
T. Logan – perkussiot
Zeibak – vokaalit