Frank Oceanin Endless patistaa kuuntelijaa keskittymään

with Ei kommentteja

Frank Ocean julkaisi perjantaina lopultakin uutta musiikkia. Endless on ”visuaalinen albumi”, joka tarkoittaa käytännössä kolmen vartin mittaista musiikkivideota.

Elokuun alussa Frankin nettisivuilla alettiin pyörittää salaperäistä live-streamia, jossa kuvattiin suurta tyhjää teollisuushallia. Nyt julkaistu Endless on kuvattu samassa teollisuushallissa. Videolla alussa artisti sirkkelöi lautoja ja lopussa hän saa valmiiksi jonkinlaiset kierreportaat. Kuulostaako mielenkiintoiselta? Ei välttämättä. Itse musiikin kuunteluun tällä tylsähköllä videolla saattaa olla kuitenkin mielenkiintoinen vaikutus.

Viime vuosien informaatiotulvassa ihmisten keskittymiskyky on huonontunut. Kaikkea on liikaa tarjolla ja mikään ei silti riitä. Musiikissa tämä näkyy siten että kaiken maailman suoratoistopalveluiden myötä ihmiset eivät enää jaksa kuunnella kokonaisia albumeja, vaan kuluttavat ahnaasti yksittäisiä kappaleita. Jos jokin ei heti miellytä, on helppo siirtyä seuraavaan. Kuitenkaan hyvät asiat, kuten hyvä musiikki eivät aina avaudu heti ensimmäisellä kerralla.

Frank Oceanin Endless ei välttämättä avaudu kuulijalleen heti ensimmäisellä kuuntelulla. Yleissoundiltaan se on unenomainen ja utuinen. Biisit vaihtuvat vähän kuin huomaamatta. Välillä konebiitit tuovat sähäkkyyttä, mutta suurelta osin musiikissa ei kuulla lainkaan rumpuja. Sävellykset ovat melodisia, mutta kulkevat epätavanomaisia polkuja, samoin kuin rytmitkin. Jos tämä olisi julkaistu perinteisellä tavalla saattaisi kärsimätön nykykuuntelija herkästi ohittaa muutaman biisin. Tällä visuaalisella albumilla tuollainen skippailu ei kuitenkaan onnistu, sillä siihen tarkoitettua nappia ei ole. Tässä muodossa julkaistuna albumi patistaa kuuntelemaan sen keskittyneesti alusta loppuun saakka.

Lisää luvassa?

Mediassa on huhuiltu että Endlessin lisäksi tänä viikonloppuna olisi luvassa vielä toinenkin julkaisu. Saattaa siis olla, että tämä ”visuaalinen albumi” on vasta alkusoittoa varsinaiselle Frank Ocean-albumille.