Vuoden levyt 2016 by Musasetä

with Ei kommentteja

Hatusta kiinni! Täältä pesee ja linkoaa! Kohtuullisen hyvä levy-vuosi, ainakin kotimaisesta näkökulmasta alkaa olemaan lusittu, ja on aika listata kuluneen vuoden parhaita äänilevyjä. Levyt, kera lyhyiden esittelyiden, eivät ole missään parhausjärjestyksessä, vaan ovat kaikki parhaita ja parhautta.


Kanye West - The life of PabloKanye West – The Life of Pablo

Kanye West, hullu vai nero? Aivan sama, Pablon elämä on parasta miehen tuotantoa sitten 808 & Heartbreakin.

Kuuntele Spotifysta.

 


Beyonce - LemonadeBeyonce – Lemonade

Isoa, tuotettua, tarttuvaa, muovista ja orgaanista, vähän kaikkea ja ennenkaikkea viihdettä ja viihdyttävää, mitähän tämän nousujohteisesti levyttäneen supertähden musiikillinen ura vielä tuokaan tulevina vuosina tullessaan?

 


m83 - junkM83 – Junk

Yllättävän moni ilmeisesti pettyi Ranskalais-duon, näennäisesti helpompaan ja tanssijalkaa kutittelevaan soundiin, minä en.

Kuuntele Spotifysta.

 


weeping willows - tomorrow became todayWeeping Willows – Tomorrow became day

Tämä levy oli jäädä hyllyyn, onnekseni sen sieltä poimin, ja totesin että miehistön vaihdoksia kokenut Weeping Willows on tehnyt ryhtiliikkeen. Joskus pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, vaan paikata kumi ja jatkaa, tämän bändin kyseessä ollessa, kaihoisaa matkaa.

Kuuntele Spotifysta.


mikko joensuu - amen 2Mikko Joensuu Amen 1 ja Amen 2

Mikko Joensuun Amen trilogian kaksi ensimmäistä osaa lunastivat kaikki ne odotukset joissa Mikko on pitänyt meitä indienörttejä, ei ihan, mutta kohta kymmenkunta vuotta. Basso Radion mainio Paskasohva-ohjelma pyhitti kokonaisen ohjelman Joensuulle, eikä voi muuta sanoa kuin hattua nostaa. Mielenkiintoista tuo uskosta luopumisen uskonnollisuus, joka yhtenä teemana Amen albumisarjassa on. Miehen keikkakarisma kannattaa tarkistaa, jos et ole niin jo tehnyt.

Kuuntele Spotifysta Amen 1 ja Amen 2.


kuningas yrjöKuningas Yrjö – Mustelma myrskyn silmässä

TV-Resistorista tunnettu Yrjö Saarinen on tehnyt soololevyn ja se on hyvä, kovempi, kova. 70-lukulaista soundimaailmaa, naivismia ja pienen ihmisen elämän totisinta totta naittava liitto on sydäntä lämmittävää kuultavaa.

Kuuntele Spotifysta.


Jorma TapioJorma Tapio & Kaski – Ghatika

Karkia mistika levy-yhtiö on julkaissut armonvuonna 2016 neljä kotimaista jazz-levyä, jotka kaikki ovat vähintäänkin erinomaisia, näistä kirkkaimmaksi helmeksi valitsin yllä mainitun. Bassossa mister hymy, Ville Rauhala.

 


Talmud Beach ChiefTalmud Beach – Chief

Svart recordsille siirtynyt Talmud (hepr. oppi, opetus, tutkimus) beach (eng. ranta) tuo Suomen Canned heat, ZZ top ja 22-Pistepirkko, onnistuu jälleen siinä soittamisen ytimen kiteyttämisessä, joka tuli tutuksi jo loistavalta debyytiltä, ja on tuttua myös yhtyeen intensiivisiltä keikoilta. Yhtyettä voi verrata siinäkin mielessä sittemmin telakoituneeseen 22-Pistepirkkoon, että livenä Talmud voi olla ihan mitä vaan, hyvässä ja pahassa.

Kuuntele Spotifysta.


Black Twig – Blaze on a plainBlack Twig – Blaze on a plain

Black twig nostaa hieman katsettaan kengänkärjistään ja sammuttaa valon muutamasta säröpedaalista, siihen kun lisätään popsointukulkuja, on valmiina levy joka on soinut todella usein autossani tai taloudessani kuluneen vuoden aikana. Vain Japanissa fyysisesti ilmestynyttä levyä saa ainakin tällä hetkellä Levykauppa Äx:stä cd:nä ja tietenkin c-kasettina, niille jotka eivät tiedä kuinka kamala keksintö se oli, on.

Kuuntele Spotifysta.


sami kukkaSami Kukka – Meidän laulu

On se vaan niin käsittämättömän hienoa että tässä maassa on omaehtoisesti ja jääräpäisesti omaa visiotaan kohti kulkevia levy-yhtiötä kuten Svart, Ektro, Soliti, Solina, Joteskii groteskii, Äänetön, Fonal, Karkia mistika ja Helmi-levyt, jolle myös Sami Kukka levyttää suomen kielellä laulettua herkkää ja läsnäolevaa folkkia. Itseasiassa Helmi-levyjen nokkahahmoja on kiittäminen siitä että he ikään kuin herättivät Sami Kukan artistina uudelleen henkiin, kun 80-luvulla ilmestyneestä debyytistä oli kulunut jo miltei pari vuosikymmentä.